Langsomt internet i Brunnberg – en skrøne
Indtil februar i 2016 var der reelt kun én mulighed for at have adgang til internettet, nemlig net1, hvor de opnåelige hastigheder varierede, om man boede i nord- eller sydbyen.
De opnåelige hastigheder var ikke imponerende, men på en god dag kunne 6 Mbit download og 1,5 bit upload nås.
Værre så det ud på Telias net, hvor download lå på 0,128 Mbit og upload endnu lavere.
Telias dårlige performance ændrede sig drastisk, da Brunnberg stationen blev opgraderet fra 2G til 4G i første kvartal 2016, hvor den teoretiske max hastighed ændrede sig fra 0.128Mbit til 50 Mbit.
I de målinger jeg har foretaget, mens vi har haft Telia 4G abonnement, har hastighederne ligget på godt 40 Mbit/s download og upload på godt 20 Mbit/s, eller væsentlig hurtigere end den TDC opkobling jeg har hjemme.
Hvordan opnår man den hurtige hastighed?
Svaret er enkelt: brug Telias 4G net!
Lige så enkelt svaret er, lige så komplekst er det at finde lige netop den løsning der passer til ens eget behov.
Lettest er det, hvis man mener at internettet ikke skal bruges når man holder ferie. Så er det at fortsætte som man har været vant til; det er også meget billigere.
Kun behov for internet når huset er beboet
Hvis man har behov for at kunne læse mail og følge med i verden omkring os på ferierne, og ikke har behov for internettet i de tidsrum der ikke er nogle i huset, virker det som om en god løsning at have et dansk mobilabonnement, hvor den inkluderede datamængde er tilstrækkelig til at dække behovet i Brunnberg og i hverdagen. Dette abonnement skal naturligvis også indeholde en mulighed for at benytte datamængden i Sverige, hvilket er lettest at opnå, hvis man kører på Telias net i Danmark.
Telias abonnementer der inkluderer ”Roam like home”, eller CallMe’s der inkluderer ”Just like home” vil være gode bud på mulige løsninger. Der findes givet andre muligheder som jeg ikke er bekendt med.
Hvis man har andre enheder som f.eks. PC eller tablet, der skal på internettet, er det muligt på de fleste nyere smartphones at slå ”Mobil hotspot” til, så smartphonen kan bruges som wifi-router. Herved kan både smartphone, PC og andre mobile enheder tilgå internettet samtidigt.
Hvad er tilstrækkelig datamængde? Det kommer helt an på hvad det skal bruges til. Hvis man har et par teenagere der spiller på nettet i døgndrift, vil det næsten kun være et abonnement med ubegrænset data, der vil kunne række. Checke mail og følge med på diverse nyhedsmedier ligger i den anden ende af spektret og vil kun kræve få Gb om måneden.
Jeg har i den netop overståede ferie erfaret at 3-4 personer der holder sig ajour på de sociale medier, og spiller nogle net/Facebook baserede spil, nemt forbruger 2 Gb i døgnet.
Behov for internet året rundt
Hvis man f.eks. har en varmestyring eller nogle overvågningskameraer, som man skal have tilgang til via internettet, er det nødvendigt med en mere permanent løsning, end kun en smartphone som beskrevet ovenfor.
Her vil det være nødvendigt at sætte en router op som kan koble sig op på Telias 4G net. Til denne router, der vil fungere stort set som den router de fleste af os bruger til internettet i hjemmet, skal der anskaffes et SIM kort, der er knyttet til et abonnement, med en datamængde der kan bruges i Sverige.
Her er der igen flere muligheder for at få dette, bl.a.:
- Et Telia mobil bredbånds abonnement i Danmark med tilknyttet ”Roam like home”.
- Et Telia mobil bredbåndsabonnement i Sverige.
- Et CallMe mobiltelefon abonnement med ”Just like home” hvor der tilkøbes et ekstra Data-SIM kort for 29 kr/mdr. og hvor abonnementets datamængde deles mellem mobiltelefonen og installationen i huset i Brunnberg.
Disse 3 skitserede muligheder har igen deres fordele og ulemper.
Telia abonnementet i Danmark er ukompliceret, kan tilmeldes til Nets og administreres kun i Danmark. Datamængden der ikke bruges i en måned er tabt
CallMe løsningen har samme fordele og ulemper som Telias løsning med dansk mobilt bredbånd.
Telias mobile bredbånds abonnement i Sverige har den ulempe at fakturaen er i Svenske kr, der er et opkrævningsgebyr på 29 Skr pr mdr., og det er ikke muligt for borgere med svensk CPR nummer at få adgang til selvbetjeningsløsningerne. Til gengæld er der for abonnementer med 12 eller flere Gb pr mdr., mulighed for at spare ikke forbrugt datamængde op i en pulje, til man max har opsparet 100GB. 100Gb er den mængde der maksimum kan stå på kontoen ved månedens begyndelse. Denne løsning har tiltalt mig, da der bliver ”sat i banken”, de måneder vi ikke besøger Brunnberg.
Økonomien
i vores valgte Telia løsning er:
Investering i 4G router, ca. 1050 dkr (jeg har valgt en Asus 4G-N12, som jeg er rigtig glad for )
Månedlig abonnement 149 Skr + gebyr 29 Skr svarende til ca 1400 Dkr/år
Hertil kommer at vi allerede har en konto i et svensk pengeinstitut, som vi i forvejen bruger til at betale svenske regninger fra.
Abonnementet kan tegnes i den lokale elektronik butik i Ekshärad (ved siden af apoteket), og kræver at man kan dokumentere hvem man er (pas) og at man ejer svensk ejendom (f.eks. Köpebrev på ejendommen)
Peter/Halla
Få hele artiklen som PDF - tryk her